2015. December 28., Monday
A dió vagy diófa (Juglans) a diófélék vagy diófafélék (Juglandaceae)családjába tartozó nemzetség. Közepes, vagy nagy termetű (10–40 m magas)lombhullató fák, 20–90 cm-es, 5-25 levélkéből összetett leveleik páratlanul szárnyaltak, termésük diótermés (csonthéjashoz hasonló, zárt kupacsú makk).
A nemzetség 21 faja az Óvilágban Délkelet-Európától Japánig, az ÚjvilágbanDélkelet-Kanadától nyugatra Kaliforniáig, délre Argentínáig előfordul. A génusz neve, Juglans a Jovis glans, azaz „Jupiter makkja” kifejezésből ered – átvitt értelemben, istennek való termés.
A Kárpát-medencében két fajukkal találkozhatunk gyakrabban, az egyik az ehető diót termő közönséges dió (J. regia), a másik az Észak-Amerikábólszármazó, Európában parkokban díszfaként ültetett, illetve néhol erdőgazdasági jelentőségű fekete dió (J. nigra).
Tovább2015. December 28., Monday
A datolyaszilva (Diospyros kaki) (más néven sharonfruit, hurma, kákó, persimon, kakiszilva) az ébenfafélék (Ebenaceae) családjába tartozó ősi kultúrnövényfaj.
Tovább2015. December 28., Monday
A csonthéjas termések vagy csonthéjasok a növényi termések egy jellegzetes típusa. Egy vagy két termőlevélből, felső vagy középső állásúmagházból fejlődő húsos termések. Az általános csonthéjas terméstípus külső része (exocarpium) bőrnemű és színes, középső része (mezocarpium) húsos, éretten édes, míg belső része (endocarpium) megvastagodott, az ún.„csonthéj”. Ettől az általános típustól eltérő csonthéjas termése van a kókuszdiónak, melynek középső része nem húsos, hanem rostos. Ez teszi alkalmassá a vízen való terjedésre.
Tovább2015. December 28., Monday
A csirimojó, cserimoja, krémalma, fahéjalma vagy kirimojaannóna[1](Annona cherimola) a liliomfa-virágúak rendjébe tartozó, ízletes gyümölcsű fa.
Tovább2015. December 28., Monday
A csipkebogyó a vadrózsa (Rosa canina) és a japán rózsa (Rosa rugosa)gyógyhatású áltermése, népies nevei: csipke, csitkenye, hecsedli, hecserli,hecse(m)pecs, seggvakaró[1], bicske.
Tovább2015. December 28., Monday
Tovább2015. December 28., Monday
A citrom, más néven közönséges citrom, valódi citrom vagy európai citrom[1] (Citrus × limon) a citrusformák (Citroideae) alcsaládjába tartozóCitrus nemzetség egyik növényfaja. Termése, melyet szintén citromnak hívnak, déligyümölcs és egyben fűszer is.
Tovább2015. December 28., Monday
A bortermő szőlő (Vitis vinifera) a szőlőfélék (Vitaceae) családjánaklegnevezetesebb, gazdaságilag legjelentősebb faja — mint neve is mutatja, a legfontosabb bortermő szőlő.
Tovább2015. December 28., Monday
A birs (birsalma vagy birskörte) (Cydonia oblonga) a rózsafélék (Rosaceae)családjába, a Maloideae alcsaládba tartozó Cydonia nemzetség egyetlen növényfaja, melyet illatos gyümölcséért termesztenek. A meleg mérsékelt éghajlatú Délnyugat-Ázsia kaukázusi területein őshonos. A magyar „birs” szó („vastag héjú almaszerű növények neve”) ismeretlen eredetű; legkorábbi alakjai bis, biss voltak, mely utóbbiban állt elő az ss > rs elhasonulás.[1]
Korábban négy másik fajt is a nemzetségbe soroltak. Ezek közül a kínai birs vagy álbirs külön nemzetségbe került Pseudocydonia sinensis néven, a másik három kelet-ázsiai faj pedig a Chaenomeles nemzetségbe.
Tovább2015. December 28., Monday
A bérci ribiszke (Ribes petraeum) a ribiszkefélék családjához tartozó, Közép-Európában és a Pireneusokban elterjedt alpesi növény. Magyarországon az 50-es években észlelték a Bükk-vidéken, de azóta eltűnt.
Tovább