Története

 
Vad banán belseje

A vad banán a mai termesztett banánfajok őse, őshazája Délkelet-Ázsia, de a görögök i. e. 333-ban már ismerték. Plinius elbeszélése szerint Nagy Sándorkatonái is megkóstolták indiai hadjáratukon. Észak-Egyiptomba és a Közel-Keletre először arab kereskedők vitték a 7. században.

A portugálok a 15. század elején banánsarjakat telepítettek Nyugat-Afrikából aKanári-szigetekre. Egy spanyol dominikánus szerzetes, Thomas de Berlengas,Panama későbbi püspöke vitte magával a banánt 1516-ban Santo Domingóba; innen terjedt el az amerikai kontinensen, mint az Amerikába hurcolt rabszolgák egyik fő tápláléka.

Felhasználása

Bananas white background DS.jpg
  • Jellegzetes zamatú húsát vagy frissen fogyasztják, vagy szárítva (liszt, pehely) kerül forgalomba.
  • Az éretlen, zölden szedett gyümölcsöt az értékesítés helyén utóérlelik.
  • A zöld banán hűtőtárolása 90-95% relatív páratartalmú térben 14-15 °C hőmérsékleten 10-20 napig lehetséges. Érett állapotban 13-16 °C-on tanácsos tartani, 13 °C alatt szürkül. 5–10 napig tartható el.

Táplálkozási jellemzői

Nyers banán
Tápanyagtartalom 100 g-ban
Energia 89 kcal   371 kJ
Szénhidrátok     22,84 g
- Cukrok  12,23 g
- Rost  2,6 g  
Zsír 0,33 g
Fehérje 1,09 g
A-vitamin ekviv.  3 μg  0%
Tiamin (B1-vitamin)  0,031 mg   2%
Riboflavin (B2-vitamin)  0,073 mg   5%
Niacin (B3-vitamin)  0,665 mg   4%
Pantoténsav (B5-vitamin)  0,334 mg  7%
B6-vitamin  0,367 mg 28%
Folsav (B9-vitamin)  20 μg  5%
C-vitamin  8,7 mg 15%
Kalcium  5 mg 1%
Vas  0,26 mg 2%
Magnézium  27 mg 7% 
Foszfor  22 mg 3%
Kálium  358 mg   8%
Cink  0,15 mg 2%
A százalékos értékek az amerikai felnőtt
javasolt napi mennyiségre (RDA) vonatkoznak.
Forrás: USDA tápanyag adatbázis

Mivel a gyümölcs (valójában lágy szárú növény) könnyen emészthető, ezért kisbabáknak is adható, a gyomorból 110 perc alatt kiürül. Ajánlható gyomorfekélyben szenvedőknek, ugyanis az orvostudomány gyógyhatásúnak tartja. A-, U-, E-vitamint, vasat, rezet, jódot,mangánt és foszfort tartalmaz. Jelentős szénhidrát tartalma miatt fogyókúrázóknaknem ajánlott.

A magyar weboldalakon és táplálkozási tanácsadókban kalcium tartalmáról gyakran 110 mg / 100 g adat szerepel, ami sokkal nagyobb, mint amit a külföldi adatbázisokban olvashatunk. Dr. Bíró György úr megerősítette, hogy az adat tévesen szerepelt a Bíró-Lindner Tápanyagtáblázat című könyvben.[forrás?] Ennek megfelelően, a tej kalciumtartalmának pótlására, vagy a csontritkulás kezelésére a banán nem ajánlható, az ilyen jellegű közlések tévesek lehetnek.

A banán mint energiaforrás

A banántermelő országokban rendkívül sok gondot okoz a banánhéj hasznosítása. Ruandában például két millió tonna gyümölcs terem évente és ennek csak kis része hasznosítható ehető gyümölcs formájában. A többi, levél, szár, héj, mind hulladék és megsemmisítése óriási probléma. A nottinghami kutatók megtalálták a banánhéj hasznosításának egyik legegyszerűbb módját. Mike Clifford az egyetem műszaki karának professzora szerint a banánbrikett lehet a jövő energiaforrása a fában szegény országok számára. A növényi hulladék fűtőanyaggá történő alakítása a fenntartható fejlődés egyik alappillére.

Fűtőanyaggá alakítás folyamata

A rothadt gyümölcsöket és a banánhéjat pasztává keverik. Ehhez a keverékhez Angliában fűrészport, míg Afrikában szárított banántörzsmorzsalékot kevernek. Az anyagot brikettformába préselik és negyvenfokos kemencékben szárítják. Ruandában az energiakímélés miatt a nap szárító hatását igyekeznek kihasználni.