Elnevezése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A barack szó a magyar nyelvben egyaránt vonatkozik a Prunus persica és aPrunus armeniaca fajtáira. A kajszibarack esetében az őszibaracktól való megkülönböztetés érdekében került a szó elejére a "kajszi" (esetleg "sárga") előtag.

A barack szó a magyar nyelvbe valószínűleg valamely nyugati szláv nyelvbőlkerült (vö. például cseh broskev, szlovén breskev stb.), feltehetőleg *broskyalakban. A szláv nyelvek a németből vették át a szót, vö. ófelnémet phirsih,persih; ennek a szónak a gyökerei a latinra nyúlnak vissza, ahol az őszibarackot persica-nak nevezték (malum Persicum: tkp. "perzsa alma".) A latin szó forrása a görög nyelv, ahol μῆλον Περσικόν (ejtsd: mélon perszikon)alakban élt az ugyanilyen jelentésű elnevezés. (Mai barack és perzsa szavaink tehát ugyanarra a görög tőre vezethetők vissza.)

A kajszi a magyar nyelvben oszmán-török eredetű jövevényszó (oszmán-törökkāɪysɪ, újperzsa qaisï), ami ott önmagában is a gyümölcsöt jelenti. A magyarban is előfordul a gyümölcsre illetve a gyümölcsfára értve a kajszi szó önálló használata. További elnevezései: sárgabarack, tengeribarack, majombarack.

Jellemzése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó 4–8 m magasra is megnövő fa levelei, rendszerint szíves vállból széles tojás alakúak, kihegyezettek, 2–3-szorosan fűrészesek. Virágai a levelek kifejlődése előtt nyílnak, fehérek, vagy halványpirosak.

A Kárpát-medencében[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Magyarországon a török hódoltság idején kezdték a termesztését, később új magyar fajtákat is előállítottak.

Talajigénye[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Tápanyagigénye[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nagy víz- és napigénye van. A porhanyós talaj fontos szerepet játszik kajszibarack életében.

Gyümölcse[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Gyümölcse, a kajszibarack vagy sárgabarack gömbölyű, vagy kissé lapított, egy középbarázdával. Héja bársonyos, narancsszín sárga, a nap felé fordult oldalon bíborszínű bemosottsággal. Húsa (fajtától függően) éretten lágy, kellemes ízű. Csonthéja a szélén barázdált, különben sima.

Felhasználása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Gyümölcse felhasználható nyersen vagy kifacsarva gyümölcsléként fogyasztva. Aszalva megtartja vitamin- és tápanyagtartalmát.Befőttnek, dzsemnek, lekvárnak, illetve a mélyhűtéssel tartósított gyümölcsöt, sütemények, torták, gyümölcsbólék ízesítéséhez használják, de pálinka készítésére is kiválóan alkalmas. Némelyik fajtának a magbelét is hasznosítják, sütemények készítésénél, de nyersen is fogyasztható, kedvelt gyerekcsemege.

Fajták[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kajszibarack fajták[1]
 
!Megnevezés Érési ideje Hússzíne Állománya Mérete Súlya íze Megjegyzés
Bergeron június közepe narancssárga rostos, szilárd közép nagy 40-55 g édes-savas, harmonikus, kiváló fagytűrése kiváló
Budapest kései       g      
Ceglédi arany Kb. 1 héttel a Magyar kajszi után narancssárga     44 g jellegzetes kajszi ízű fagytűrése jó
Ceglédi bíbor július közepén narancssárga, rostos, bőlevű nagy, megnyúlt, oldalról lapított 45 g   késő téli -korai tavaszi fagyokra a legérzékenyebb  
Ceglédi kedves         g      
Ceglédi óriás június eleje narancssárga lédús, puha igen nagy 50-80 g édes-savas, aromás friss fogyasztás, export
Ceglédi Piroska Magyar kajszi előtt öt-hét nappal érik narancssárga Önmeddő középnagy 52 g teljes érésben jó Fagyérzékenysége közepes
Gönci magyar június közepe aranysárga kemény középnagy 40-55 g édes-savas, zamatos legkiválóbb ízű, zamatú, piacos, minden célra kiváló
Harmat         g      
Harcot         g      
Korai piros         g      
Magyar kajszi július közepe       45 g      
Mandulakajszi Kb. 1 héttel a Magyar kajszi után sárga, közepesen kemény gyümölcse erősen megnyúlt, oldalról lapított   g lédús, ízletes téli lehűlésekre fogékony
Pannónia július közepe-vége narancssárga rostos, szilárd közép nagy 40-55 g édes-savas, harmonikus, kiváló fagytűrése kiváló
Rózsakajszi július eleje sárga, vörös foltos rostos, szilárd kicsi 10-20 g édes-savas fagytűrése közepes
Szegedi mamut         g