Kajszibarack
Elnevezése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]
A barack szó a magyar nyelvben egyaránt vonatkozik a Prunus persica és aPrunus armeniaca fajtáira. A kajszibarack esetében az őszibaracktól való megkülönböztetés érdekében került a szó elejére a "kajszi" (esetleg "sárga") előtag.
A barack szó a magyar nyelvbe valószínűleg valamely nyugati szláv nyelvbőlkerült (vö. például cseh broskev, szlovén breskev stb.), feltehetőleg *broskyalakban. A szláv nyelvek a németből vették át a szót, vö. ófelnémet phirsih,persih; ennek a szónak a gyökerei a latinra nyúlnak vissza, ahol az őszibarackot persica-nak nevezték (malum Persicum: tkp. "perzsa alma".) A latin szó forrása a görög nyelv, ahol μῆλον Περσικόν (ejtsd: mélon perszikon)alakban élt az ugyanilyen jelentésű elnevezés. (Mai barack és perzsa szavaink tehát ugyanarra a görög tőre vezethetők vissza.)
A kajszi a magyar nyelvben oszmán-török eredetű jövevényszó (oszmán-törökkāɪysɪ, újperzsa qaisï), ami ott önmagában is a gyümölcsöt jelenti. A magyarban is előfordul a gyümölcsre illetve a gyümölcsfára értve a kajszi szó önálló használata. További elnevezései: sárgabarack, tengeribarack, majombarack.
Jellemzése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]
A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó 4–8 m magasra is megnövő fa levelei, rendszerint szíves vállból széles tojás alakúak, kihegyezettek, 2–3-szorosan fűrészesek. Virágai a levelek kifejlődése előtt nyílnak, fehérek, vagy halványpirosak.
A Kárpát-medencében[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]
Magyarországon a török hódoltság idején kezdték a termesztését, később új magyar fajtákat is előállítottak.
Talajigénye[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]
Tápanyagigénye[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]
Nagy víz- és napigénye van. A porhanyós talaj fontos szerepet játszik kajszibarack életében.
Gyümölcse[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]
Gyümölcse, a kajszibarack vagy sárgabarack gömbölyű, vagy kissé lapított, egy középbarázdával. Héja bársonyos, narancsszín sárga, a nap felé fordult oldalon bíborszínű bemosottsággal. Húsa (fajtától függően) éretten lágy, kellemes ízű. Csonthéja a szélén barázdált, különben sima.
Felhasználása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]
Gyümölcse felhasználható nyersen vagy kifacsarva gyümölcsléként fogyasztva. Aszalva megtartja vitamin- és tápanyagtartalmát.Befőttnek, dzsemnek, lekvárnak, illetve a mélyhűtéssel tartósított gyümölcsöt, sütemények, torták, gyümölcsbólék ízesítéséhez használják, de pálinka készítésére is kiválóan alkalmas. Némelyik fajtának a magbelét is hasznosítják, sütemények készítésénél, de nyersen is fogyasztható, kedvelt gyerekcsemege.
Fajták[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]
!Megnevezés | Érési ideje | Hússzíne | Állománya | Mérete | Súlya | íze | Megjegyzés | |
Bergeron | június közepe | narancssárga | rostos, szilárd | közép nagy | 40-55 g | édes-savas, harmonikus, kiváló | fagytűrése kiváló | |
Budapest | kései | g | ||||||
Ceglédi arany | Kb. 1 héttel a Magyar kajszi után | narancssárga | 44 g | jellegzetes kajszi ízű | fagytűrése jó | |||
Ceglédi bíbor | július közepén | narancssárga, | rostos, bőlevű | nagy, megnyúlt, oldalról lapított | 45 g | késő téli -korai tavaszi fagyokra a legérzékenyebb | ||
Ceglédi kedves | g | |||||||
Ceglédi óriás | június eleje | narancssárga | lédús, puha | igen nagy | 50-80 g | édes-savas, aromás | friss fogyasztás, export | |
Ceglédi Piroska | Magyar kajszi előtt öt-hét nappal érik | narancssárga | Önmeddő | középnagy | 52 g | teljes érésben jó | Fagyérzékenysége közepes | |
Gönci magyar | június közepe | aranysárga | kemény | középnagy | 40-55 g | édes-savas, zamatos | legkiválóbb ízű, zamatú, piacos, minden célra kiváló | |
Harmat | g | |||||||
Harcot | g | |||||||
Korai piros | g | |||||||
Magyar kajszi | július közepe | 45 g | ||||||
Mandulakajszi | Kb. 1 héttel a Magyar kajszi után | sárga, közepesen kemény | gyümölcse erősen megnyúlt, oldalról lapított | g | lédús, ízletes | téli lehűlésekre fogékony | ||
Pannónia | július közepe-vége | narancssárga | rostos, szilárd | közép nagy | 40-55 g | édes-savas, harmonikus, kiváló | fagytűrése kiváló | |
Rózsakajszi | július eleje | sárga, vörös foltos | rostos, szilárd | kicsi | 10-20 g | édes-savas | fagytűrése közepes | |
Szegedi mamut | g |
- Nincsenek hozzászólások.